Gelişim psikologu Mary Ainsworth’un bağlanma stilleri çocuk anne ilişkilerini belirlemeye çalışmıştır. Çocuk ile bakıcısı (anne, baba, dadı) arasındaki bağlanma ilişkisini gözlemlemek amacıyla yabancı durum testi denilen gözlem prosedürünü geliştirmiş ve uygulamıştır.
Bu çocuklar etrafta bağımsızca dolaşabilir, yabancı insanlarla rahatlıkla iletişim kurabilir. Anne ortamdan uzaklaşınca üzülebilir yada üzülmeyebilir. Annesi ortama döndüğünde sevincini gösterir.
Güvenli bağlanan çocukların ihtiyaçları zamanında yeterli ve tutarlı karşılanmıştır.
Bu bağlanma modelindeki çocuklar annenin ayrılışına tepkisiz kalırlar. Anne ortama tekrar girdiğinde hala tepkilerini göstermezler. Tepkisizliklerinin asıl sebebi tekrar tekrar hayal kırıklığı yaşamaktan korkmalarıdır.
Bu modelde bahsedilen çocukların erken dönem ihtiyaçları ya karşılanmamış ya da çok az karşılanmıştır.
Bu bağlanma modelindeki çocuklar annenin ortamdan ayrılmasına katlanamazlar. Annenin gidişine aşırı tepki gösterirler. annenin dönüşünde ise çelişkili tepki gösterirler.
Bu modeldeki çocukların ihtiyaçları tutarlı olarak karşılanmamıştır.
Bu bağlanma modelinde yer alan çocuklar endişeli, şaşkın, dikkatsiz davranışlar gösterirler. Ebeveynlerinin korku verici olarak nitelendirirler. İletişim kurmakta ciddi sorunlar yaşayan çocuklardır.
Bu durumun arkasında erken dönemde şiddet görmüş ve bakım sırasında baskı yapılmasından kaynaklanır.
Bu bağlanma modelindeki çocuklar annenin gidişine aşırı tepki gösteriler. Anne döndüğünde ise anneyi yanlarına yaklaştırmaz ve şiddetli tepkilerine de devam ederler.
Bu bağlama modelinin içerisinde yer alan çocukların erken dönem ihtiyaçları gecikmeli olarak yada ebeveynin istediği zaman karşılanmıştır.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmıştır. Maslow aynı zamanda insancıl yaklaşım kuramınında öncüleri arasındadır. Kuramında insanların çeşitli ihtiyaçları […]
Savunma mekanizmaları, yapısal kişilik kuramında yer alan süperego ve idin yaşadığı çatışmadan ortaya çıkmaktadır. Egonun ortaya çıkardığı savunma mekanizmaları bilinç altında […]
Psikoseksüel gelişim kuramı ve gelişim dönemlerini irdeleyeceğiz. Freud, gelişim psikolojisi derslerinde sıklıkla karşılaştığımız bir isimdir. Freud; Oral dönem, anal dönem, fallik […]
Gelişimin temel kavramlarından büyüme, olgunlaşma, hazırbulunuşluk, öğrenme ve gelişme kavramları ayrıntıları ile yazımızda açıklanmıştır.
Erikson, psikososyal gelişim kuramında biyolojik etkenlerin yanında çevresel etkenlerinde kişilik oluşumunda etkili olduğuna değinmişir. Bu yazımızda Erikson’un psikososyal gelişim kuramını ve […]
Yapısal kişilik kuramında Freud, kişilik üzerinde görülen davranışları id, ego ve süper ego olarak sınıflandırmıştır. İdin baskın olduğu davranışlarda insanda yer alan saldırganlık ve cinsellik dürtülerinin hakimliğinden bahsetmiştir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.