Balık kılçığı tekniği ishakawa diagramı olarakta adlandırılır. Bilimsel olarak problemin neden ve alt nedenlerine ulaşmak için kullanılır.
Balık kılçığı tekniği, bir sorunu çözmek veya bir fikri geliştirmek için yaratıcı bir şekilde düşünme yöntemidir. Bu teknik, adını balık kılçığından almaktadır, çünkü balık kılçıkları düzensiz ve çıkıntılıdır ve bu nedenle bir sorunu çözmek için yaratıcı ve farklı bir düşünme yöntemi gerektirirler.
Balık kılçığı tekniği, bir sorunun çözümü için birçok farklı fikir üretmek amacıyla kullanılır. Bu teknik, bir sorunu parçalara ayırarak ve her parçayı ayrı ayrı ele alarak çalışır.
Bu teknik, bir kağıt ve kalem kullanarak uygulanabilir. İlk olarak, sorunu açık bir şekilde tanımlayın ve ardından sorununun parçalarını belirleyin. Her bir parçayı ele alın ve her parça için mümkün olan her türlü fikri yazın. Bu fikirler herhangi bir düzen veya sıra olmadan yazılabilir. Daha sonra, her bir fikri değerlendirin ve mümkün olan en iyi fikirleri seçin.
Balık kılçığı tekniği, sadece sorunları çözmek için değil, aynı zamanda yeni fikirler geliştirmek için de kullanılabilir. Bu teknik, yaratıcı düşünmeye ve farklı bakış açılarına sahip olmaya yardımcı olur.
Balığın başı, sorunu bir ifade formatında listeleyerek ve etrafına bir kutu çizerek oluşturulur. Daha sonra, sayfa boyunca kafaya dönük bir şekilde yatay bir ok çizilir, bu balıkların omurgasını oluşturur.
Ardından, soruna katkıda bulunabilecek en az dört temel “neden” tanımlanır. Başlamak için bazı genel kategoriler arasında yöntemler, beceriler, ekipman, insanlar, malzemeler, çevre veya ölçümler yer alabilir. Bu nedenler daha sonra, omurganın oklarla oklara çevrilmesiyle balığın ilk kemiklerini oluşturur.
Her genel sebep için, ekip üyeleri, katkıda bulunabilecek destekleyici bilgileri beyin fırtınası yapmalıdır. Bu, konuşmayı odaklı tutmak için 5 Whys veya 4P’ler (Politikalar, Prosedürler, Kişiler ve Tesis) gibi bazı sorgulama yöntemlerini içerir. Katkıda bulunan faktörler, karşılık gelen nedenlerinden ayrılmak için yazılmıştır.
Bu her nedeni parçalama işlemi, soruna neden olan temel nedenler tespit edilinceye kadar devam eder. Ekip daha sonra bir sonuç ve sonraki adımlar kararlaştırılana kadar diyagramı analiz eder.
Erişim tarihi : 18.04.2021 https://www.bilimgunlugu.com/forum/topic/149/
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.