- Bireyin bir uzmanı gözleyerek başladığı ve uzamanın giderek azalan desteği ile o işi kendi başına yapabileceği duruma geldiği öğrenmedir (Aralan, 2007).
- Farklı boyuttaki mesleklerde görülen çıraklık yetiştirilmesine benzer bir uygulama sürecidir. Model alma; (uzmanın örnek uygulamalar sergilemesi), çalıştırma (öğretici gözetiminde öğrencinin öğrendiklerini sergilemesi), destekleme (öğrencinin yaptığı becerilere ilişkin değerlendirmede bulunulma), ifade etme (öğrencinin yaptığı etkinliklerin aşamalarını açıklaması), yansıtma ( öğrencinin kendi becerileri ile öğreticinin becerilerini kıyaslaması), öteleme (öğrencinin elde ettikleri bilgi ve becerileri kendilerine özgü bir şekilde pratiğe dönüştürmesi) aşamalarında oluşan bir öğretim tekniğidir (Açıkgöz, 2009).
Örnek:
a. Namaz kılmayı öğretmek isteyen bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, önce namaz nasıl kılınır gösterir. Daha sonra öğrencisiyle birlikte namaz kılar. Öğrenci belli bir aşamaya geldiğinde uyarı ve yardımlarını azaltır. Öğrenci yardıma ihtiyaç duymadan Cami’de namaz kılabilecek seviyeye gelmesinin sağlandığı teknik bilişsel çıraklıktır.