Gelişim psikolojisinde olumlu-olumsuz yaşantılar bireyin iç dünyasında çatışmalar meydana getirir. Aşağıdaki metinde çatışma ve çatışma türlerini ele alacağız.
Bireyin aynı zaman diliminde ortaya çıkan iki güdü (duygu, düşünce, istek) arasında kararsızlık yaşamasına çatışma denir. Çatışma türleri 3 şekilde karşımıza gelir.
Birey istekli olduğu iki durum arasından birini istemesi sonucunda ortaya çıkan çatışma türüdür.
Örnek: Mağazaya giren bir kadının iki tane ayakkabı beğenmesi üzerine beğendiği ayakkabılardan birine parası yetmesi durumunda yaklaşma çatışması yaşar.
Bir nesne ya da objenin birey için hem olumlu hemde olumsuz durumu olmasından sonra ortaya çıkan çatışma durumudur.
Örnek: Pasta yemeyi çok seven birinin, kandaki şeker değerinin yükselmesinden korkması yaklaşma kaçınma çatışmalarına örnek verilebilir.
Birey istemediği iki durumdan birini seçmesi için bireye baskı yapılamsı sonucunda ortaya çıkan çatışma türüdür. Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık deyimi bu çatışma biçimini en iyi şekilde anlatır.
Örnek : Diş ağrısı çeken birinin dişçiden de korkması kaçınma kaçınma koşullanmasına örnek gösterilebilir.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmıştır. Maslow aynı zamanda insancıl yaklaşım kuramınında öncüleri arasındadır. Kuramında insanların çeşitli ihtiyaçları […]
Savunma mekanizmaları, yapısal kişilik kuramında yer alan süperego ve idin yaşadığı çatışmadan ortaya çıkmaktadır. Egonun ortaya çıkardığı savunma mekanizmaları bilinç altında […]
Psikoseksüel gelişim kuramı ve gelişim dönemlerini irdeleyeceğiz. Freud, gelişim psikolojisi derslerinde sıklıkla karşılaştığımız bir isimdir. Freud; Oral dönem, anal dönem, fallik […]
Gelişimin temel kavramlarından büyüme, olgunlaşma, hazırbulunuşluk, öğrenme ve gelişme kavramları ayrıntıları ile yazımızda açıklanmıştır.
Erikson, psikososyal gelişim kuramında biyolojik etkenlerin yanında çevresel etkenlerinde kişilik oluşumunda etkili olduğuna değinmişir. Bu yazımızda Erikson’un psikososyal gelişim kuramını ve […]
Yapısal kişilik kuramında Freud, kişilik üzerinde görülen davranışları id, ego ve süper ego olarak sınıflandırmıştır. İdin baskın olduğu davranışlarda insanda yer alan saldırganlık ve cinsellik dürtülerinin hakimliğinden bahsetmiştir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.