Gelişimin ilkeleri, gelişim psikolojisi dersinin temelini oluşturur. Diğer kuram ve konularla bağlantılı bir konudur. Bu yazımızda gelişimin ilkelerini maddeler halinde ve açıklayarak incelemeye çalışacağız.
Kalıtım bireyin davranış potansiyelini belirlerken, çevre ise davranışın ortaya çıkıp çıkmayacağını ve düzeyi için belirleyicidir. Çevre ya da kalıtım tek başına gelişim için yeterli değildir.
Bireyin gelişimi incelenirken dönemlere ayrılmış ve sınıflandırılmıştır. Gelişim dönemlerinden başarıyla çıkamayan birey, diğer dönemlerde de başarısızlıklarının etkisini görür.
Örnek: Bireyin dil gelişiminin hızlı olduğu bir dönem vardır. Birey bu dönemden sonra öğrenmeye çalışırsa daha fazla zorlanacaktır.
Gelişimde her dönem bir önceki dönemin kazanımlarına dayanır. Birey olumlu yönde gelişim gösterir.
Bazı bireylerin gelişim seyri genelden farklı olabilir. Bu duruma bireysel farklılıklar denir.
Örnek: 6 aylık bebeklerin boyları aynı olmayabilir.
Gelişim düzenli bir sıra izler ve hangi yaş aralığında hangi değişimlerin olacağı önceden tahmin edilebilir.
Gelişimin her döneminde bütün gelişim alanları aynı hızla ilerlemez.
Örnek: Cinsel gelişim ile bilişsel gelişim birbirlerine ters şekilde gelişim gösterirler.
Birden çok gelişim alanı vardır. Bu alanların gelişimi birbirini etkiler.
Örnek: Bedensel gelişiminde sorun olan bir bireyin sosyal,duygusal gelişimlerinde sorun olabilir.
Doğumdan sonra ilk kontrol edilen 0-2 ay aralığında baştır. Daha sonra gövde (4-7 ay) ve bacaklar (10-13 ay) kontrol edilir.
Öncelikle bireyin iç organları sonrasında uzuvları gelişmeye başlar.
Birey önce kaba motor becerilerini kullanır sonrasında ise ince motor becerilerini kullanır.
Anasınıfında kullanılan kalemlerin ortaokulda kullanılan kalemlere göre büyük olmasının sebebi küçük yaşta ince motor becerilerinin gelişmemiş olmasından dolayıdır. Bu durum gelişimin genelden özele ilkesiyle açıklanır.
Erikson temel güven duygusu için kritik dönemin 0 – 1 yaş aralığında olduğunu savunur.
Güler, C, Açık ve uzaktan öğrenmede bireysel farklılık olarak yaş, 2017
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmıştır. Maslow aynı zamanda insancıl yaklaşım kuramınında öncüleri arasındadır. Kuramında insanların çeşitli ihtiyaçları […]
Savunma mekanizmaları, yapısal kişilik kuramında yer alan süperego ve idin yaşadığı çatışmadan ortaya çıkmaktadır. Egonun ortaya çıkardığı savunma mekanizmaları bilinç altında […]
Psikoseksüel gelişim kuramı ve gelişim dönemlerini irdeleyeceğiz. Freud, gelişim psikolojisi derslerinde sıklıkla karşılaştığımız bir isimdir. Freud; Oral dönem, anal dönem, fallik […]
Gelişimin temel kavramlarından büyüme, olgunlaşma, hazırbulunuşluk, öğrenme ve gelişme kavramları ayrıntıları ile yazımızda açıklanmıştır.
Erikson, psikososyal gelişim kuramında biyolojik etkenlerin yanında çevresel etkenlerinde kişilik oluşumunda etkili olduğuna değinmişir. Bu yazımızda Erikson’un psikososyal gelişim kuramını ve […]
Yapısal kişilik kuramında Freud, kişilik üzerinde görülen davranışları id, ego ve süper ego olarak sınıflandırmıştır. İdin baskın olduğu davranışlarda insanda yer alan saldırganlık ve cinsellik dürtülerinin hakimliğinden bahsetmiştir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.