Gilligan’ın ahlak gelişim kuramı Kohlberg’e tepki olarak doğmuştur. Gilligan, Kohlberg’in ahlaki kuramını hazırlarken sadece erkek deneklerle çalışmasını yetersiz bulmuştur. Kadınlardaki ahlaki ilerlemenin erkeklerdekiyle aynı olduğunu savunur. Ahlaki ilerlemenin esas amacını ise bir üst seviyeye çıkmak değilde ahlaki seviyeye ulaşmak olarak görür.
Gilligan, kadın ve erkeklerde oluşan farklı ahlak tiplerinin cinsiyet temelli değilde yetişme farklılığından kaynaklandığını söylemiştir. Gilligan’a göre ahlak bakım ve adalet olmak üzere iki temel unsurdan oluşur.
Kadınların sahip olduğu ahlak tipidir. Kadınlar karar verirken merhamet, şefkat, sorumluluk ve duygusallığa göre davranırlar.
Bakım ahlakı 3 aşamalıdır.
Erkeklerin sahip olduğu ahlak tipidir. Ahlaki kararlarını daha çok adalet, eşitlik, gerçeklik ve mantığa göre alırlar.
Gilligan, ahlaki gelişimde bilişsel, duyuşsal ve davranışsal yönleri incelemiştir. Kolberg ise bilişsel yönüyle ilgilenmiştir.
Kaynak: Hüseyin Kaya, Eğitim Bilimleri Ders Notları
New York üniversitesinde derslere giren Carol Gilligan, Kohlberg’in ahlaki kuramına getirdiği eleştirilerle tanınır. Kendisi bir dönem Lawrence Kohlberg‘in asistanlığınıda yapmıştır. Ahlak gelişim kuramıyla tanınmıştır.
Okumanıza Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramı ya da Piaget’in ahlaki gelişim kuramı ile devam edebilirsiniz.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmıştır. Maslow aynı zamanda insancıl yaklaşım kuramınında öncüleri arasındadır. Kuramında insanların çeşitli ihtiyaçları […]
Savunma mekanizmaları, yapısal kişilik kuramında yer alan süperego ve idin yaşadığı çatışmadan ortaya çıkmaktadır. Egonun ortaya çıkardığı savunma mekanizmaları bilinç altında […]
Psikoseksüel gelişim kuramı ve gelişim dönemlerini irdeleyeceğiz. Freud, gelişim psikolojisi derslerinde sıklıkla karşılaştığımız bir isimdir. Freud; Oral dönem, anal dönem, fallik […]
Gelişimin temel kavramlarından büyüme, olgunlaşma, hazırbulunuşluk, öğrenme ve gelişme kavramları ayrıntıları ile yazımızda açıklanmıştır.
Erikson, psikososyal gelişim kuramında biyolojik etkenlerin yanında çevresel etkenlerinde kişilik oluşumunda etkili olduğuna değinmişir. Bu yazımızda Erikson’un psikososyal gelişim kuramını ve […]
Yapısal kişilik kuramında Freud, kişilik üzerinde görülen davranışları id, ego ve süper ego olarak sınıflandırmıştır. İdin baskın olduğu davranışlarda insanda yer alan saldırganlık ve cinsellik dürtülerinin hakimliğinden bahsetmiştir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.