Ölüm izni, işçinin veya memurun acı ve yas sürecini yönetebilmesi, cenaze işlemlerini tamamlayabilmesi ve aileye destek olabilmesi için verilir. Kamu kurumlarında çalışan bireyler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre birinci dereceden yakınları vefat ettiklerinde ölüm izni alabilirler.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, bir devlet memurunun ölüm durumunda ölüm izni verilmektedir. Bu izin, memurun yakını veya aile bireyinin ölümü durumunda verilir.
Ölüm izni süresi, memurun derecesine göre değişebilir. Genellikle birinci derece yakınının ölümü durumunda 7 gün verebileceği belirtilmektedir.
Ölüm izninden yararlanmak için, memurun ölüm belgesi veya cenaze tebliği gibi belgeleri işverene sunması gerekmektedir. Bu belgeler, işveren tarafından memurun dosyasına konulur.
Ölüm izni süresince, memurun ücreti kesintiye uğramaz ve diğer hakları da korunur. Ancak, ölüm izni süresince memurun yararlandığı bazı ek ödemeler (özel hizmet tazminatı, yabancı dil tazminatı vb.) bu süre boyunca kesilebilir.
Ölüm izni süresi yasada belirtildiği gibi 7 gündür.
İşçiler için; Türkiye’de vefat izni, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre düzenlenmektedir. Buna göre, işçiye birinci derece yakınının vefatı durumunda 3 gün, ikinci derece yakınının vefatı durumunda ise 1 gün izin verilir.
Memurlar, birinci dereceden akrabalarının ölmesi vefatı durumunda ölüm izni alabilirler. Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba olarak belirtilmiştir.
Vefat izni diğer izinlerle birleştirilemediği gibi bayram veya resmi tatil günlerine denk geldiğinde yer değiştirme veya izni kaydırma yapılamaz. Memurlar 7 günlük izin süresini kullanabilmek için ilgili kuruma dilekçe vermeleri gerekmektedir. Alınan izin ölüm raporunda belirtildiği günden başlamaktadır. Ölüm izni dilekçe örneğini aşağıdaki bölümden indirebilirsiniz.
Örnek metin
…/…/….. yakınımın ölmesi nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim. Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Vefat izni mazeret izinleri arasında yer alan bir izin şeklidir. Evlilik izin dilekçesi örneği ile okumanıza devam edebilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılının Başlangıcına İlişkin Basın Açıklaması 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait iş günü takvimi (çalışma […]
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olan öğretmenlerimiz haziran ayında tatil adresi bildirim dilekçesi verirler. Dilekçe Örneği İlgili dilekçenin örneğine aşağıdaki […]
2022-2023 Eğitim Öğretim yılı ilkokula kayıt yaşları aşağıdaki gibidir. 79 Aylık olan çocukların ilkokulllara kayıt yaptırması zorunludur. ( Doğum tarihi: Şubat […]
Eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavı (EKYS) ile eğitim kurumları yönetici ihtiyacını karşılamaktadır. EKYS sınavında alınan puanın geçerlilik süresi 3 yıldır. 2022 […]
Ortaokullarımız ve liselerimizde karneyle beraber verilen teşekkür belgesi ve takdir belgesinin hangi şartlar altında alınabileceği aşağıda belirtilmiştir. Ortaöğretim kurumlarında öğrencisi bulunan […]
Öğretmenlerin sene başı teslim etmesi gereken evraklar ve tarihleri aşağıdaki gibi listelenmiştir. Teslim Tarihi İlgili Öğretmen Grubu Görev 10 Eylül Tüm […]
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.