Piaget dil gelişiminde çocuk konuşmalarını benmerkezci ve sosyalleşmiş konuşma olarak ikiye ayırmıştır. Çocuğun konuşmaya başlaması aşağıdaki evrelerle olur. Bu yazımızda agulama evresi, tek sözcük evresi, benmerkezcil dil, telgrafik konuşma ve ilk grammer evrelerine değineceğiz.
Bebeğin kendi kendine çıkardığı ve yinelenen özellikte seslerdir. Dışarıyla etkileşimi olmadan kendince çıkardığı seslerdir.
Bu yaş aralığındaki çocuk benmerkezciliğin etkisiyle konuşmalar yapar. Çocuk oyun oynarken kendi kendine ya da başkalarıyla konuşur. Cevap gelip gelmediğine bakmaz. Konuşma tek, taraflı monologtur.
Başkalarıyla iletişim halinde yapılan konuşmalardır. Çocuk artık sosyalleşmiştir ve kendi kendine konuşmaz. Monolog tutumu artık diyaloga dönüşmüştür. Piaget dil gelişimini ise 4 aşamada incelemiştir.
Agulama dönemi kendi içerisinde üç evreye ayrılır. Bunlar;
Bebek bilinçsiz tepkiler vererek ihtiyaçlarını belli eder.
Bu dönemde bebekler bilinçsiz sesler çıkartır. Tüm bebeklerde aynıdır.
Çocuğun ilk hece kurmaya başladığı evredir. “Ba-ba, de-de gibi”
Konuşma açısından kritik bir dönemdir.Bu dönemde çevre keşfedilir.Çocuk bir kaç sözcükle çevresiyle iletişim kurmaya çalışır. Çocuk bir sözcükle birden fazla şeyi anlatabilir. Bu duruma da morgem denir.
Bu dönemde çocuğun kelime haznesinde hızlı bir gelişim görülür. Çocuk basit cümleler kullanırken bağlaç ve ek kullanmaz. 12 aylık bebeklerde dil gelişiminde “anne su, baba top gibi” basit cümleler görülmeye başlanır.
Çocuk bu dönemde çok fazla soru sorar. Gramer kurallarına uygun cümle kurmasını öğrenerek yetişkin bir dil yapısı kazanır.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmıştır. Maslow aynı zamanda insancıl yaklaşım kuramınında öncüleri arasındadır. Kuramında insanların çeşitli ihtiyaçları […]
Savunma mekanizmaları, yapısal kişilik kuramında yer alan süperego ve idin yaşadığı çatışmadan ortaya çıkmaktadır. Egonun ortaya çıkardığı savunma mekanizmaları bilinç altında […]
Psikoseksüel gelişim kuramı ve gelişim dönemlerini irdeleyeceğiz. Freud, gelişim psikolojisi derslerinde sıklıkla karşılaştığımız bir isimdir. Freud; Oral dönem, anal dönem, fallik […]
Gelişimin temel kavramlarından büyüme, olgunlaşma, hazırbulunuşluk, öğrenme ve gelişme kavramları ayrıntıları ile yazımızda açıklanmıştır.
Erikson, psikososyal gelişim kuramında biyolojik etkenlerin yanında çevresel etkenlerinde kişilik oluşumunda etkili olduğuna değinmişir. Bu yazımızda Erikson’un psikososyal gelişim kuramını ve […]
Yapısal kişilik kuramında Freud, kişilik üzerinde görülen davranışları id, ego ve süper ego olarak sınıflandırmıştır. İdin baskın olduğu davranışlarda insanda yer alan saldırganlık ve cinsellik dürtülerinin hakimliğinden bahsetmiştir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.